AKP Türkiye'yi ucuz emek cennetine döndürdü

AKP Türkiye

Havutça, AKP'nin iktidarında çalışanların hakları gasp edildi” dedi.





CHP
Balıkesir Milletvekili Namık Havutça AKP'nin Türkiye'yi ucuz emek cennetine döndürdüğünü söyledi. Havutça, AKP'nin iktidarında çalışanların hakları gasp edildi” dedi. Torba Kanun içerisinde Havutça'nın da kanun teklifi bulunuyor.


CHP Milletvekili Havutça kamuoyunda Torba Kanun” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 53'üncü maddesi üzerinde bir konuşma yaptı. Havutça, AKP hükümetleri döneminde 2011 yılına kadar Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarılmadığını 2011 yılında birden 35 KHK çıkarıldığını belirterek, AKP'nin halkın iradesi Meclis denetiminden kaçtığını söyledi. Havutça, KHK'lar ile çalışanların hak gaspına uğradıklarını vurguladı.


Havutça şunları söyledi:

Çalışanlarımız 4B, 4C adını sayamadığımız farklı statüde özlük hakları yok edilerek Türkiye neredeyse ucuz emek cennetine dönüştürüldü. Çalışanların hakları birer birer gaspedildi. AKP hükümetinin bir an önce geçici işçi, mevsimlik işçi, taşeron işçi, sözleşmeli işçi gibi istihdam şekillerinden vazgeçerek kamu görevi gören çalışanlarımızın gerçek haklarına kavuşturulmasını bir an önce talep ediyoruz”.

Öğretmenlere verilen sözler tutulmadı”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in söz verdikleri halde atanamayan öğretmenler sorununu çözemediklerini söyledi. Havutça Başbakan'ın 2002 yılında seçim mitinglerinde verdiği sözleri anımsatarak şöyle konuştu:

Sayın Erdoğan 2002 yılında seçim meydanlarında öğretmenlere yönelik şöyle söylüyor: ‘Okumuş, üniversite bitirmiş öğretmenlerimizi sınava sokarak istihdam olmaz' diyor. ‘Bizim iktidarımızda tüm öğretmenlerimiz atanacaklar' diyor. Sayın Milli Eğitim Bakanı da öğretmenlerimizi itibarsızlaştırarak, öğretmenlerin az çalıştığını, çok tatil yaptığını, çok fazla ücret aldığını söylüyor. Öğretmenlerimize sesleniyorum Milli Eğitim Bakanı sizleri adeta düşman ilan ediyor. Böyle bir Milli Eğitim Bakanı Türkiye'nin başına geldi mi bugüne kadar? Türkiye'de atanmayı bekleyen 200 bin öğretmen var. Başbakan söz vermiş. Siz tam aksine sözleşmeli öğretmen, pırt time öğretmen, ücretli öğretmen gibi aynı işçilerde uyguladığınız gibi bir statüye tabi tutmak istiyorsunuz. Öğretmenlerimiz seçim meydanları önünde bu sizin önünüze koyacak”.

AKP atanacak öğretmenleri 40 bin ile sınırlı tuttu

Torba Kanun içerisinde Havutça'nın Atanamayan Öğretmenlerin Boş Bulunan Kadrolara Atanması ve Devlet Memurları Kanunu ile Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunlarının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi de bulunuyor. Ancak Havutça'nın teklifi tüm atanamayan öğretmenlerin görevlendirilmesi ile ilgiliyken Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve AKP hükümetinin istediği atanacak öğretmen sayısı geçerli olacak. Havutça'nın kanun teklifi atamayan bütün öğretmenleri kapsarken AKP hükümeti boş kadrolara atanacak öğretmen sayısını 40 bin olarak sınırlıyor.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı